Höghedens B-kull

Far:Alsterbygdens Flaxman of Skoj, "Flax"

Mor: Höghedens Una, "Una"

Stolta blivande föräldrar!

una o flax

Detta är en kombination där vi har "gått tillbaka" och förstärkt "våra gamla svenska hundar". Vi har i flera kullar använt engelska hundar, vilket har resulterat i härliga arbetsvilliga och samarbetsvilliga hundar. Una är ett resultat av dessa kombinationer. I hennes första kull gick vi också tillbaka till den typen av golden som vi började med. Det resulterade bland annat i vår Yoicks, en hane som har allt det vi vill ha. Vi ville därför denna gång göra en liknande kombination och plocka upp det vi började med, hundar som det inte finns så många kvar av. Både Una och Flax går tillbaka till gamla svenska arbetande linjer. Vi tror att deras valpar kan bli riktigt trevliga hundar att både leva och arbeta med.

Vi är tacksamma att vi har fått använda Lotta Byströms fina hane Alsterbygdens Flaxman of Skoj. Flax används mycket vid praktisk jakt både på änder och fältfågel. En balanserad hund med stort fokus på arbete. Här kan du läsa mer om Flax!

Una är en social och mycket trevlig tik att leva med. Lättlärd, följsam och samarbetsvillig. Hon är en duktig apportör som arbetar hårt under höstarna på olika typer av fågeljakter, mest andjakter men även rapphöns och fasan.

 

Första veckan

Den första veckan händer det inte så mycket, annat än att valparna växer! De var stora vid födseln. Nu har de också blivit väldigt runda, det finns gott om mat. Större delen av tiden sover de, det är tyst och lugnt i lådan så det märks att de är nöjda. Una passar upp på dem och vill inte vara borta från lådan långa stunder. Det blir korta kisspauser för hennes del.

Det märks att Una trivs i rollen som mor!

Andra veckan

Även andra veckan passerar utan större händelser i valplådan. Det är lugnt och tyst, "familjen" sköter sig själv. I slutet av andra veckan börjar ögonen öppnas och valparna börjar stappla omkring på alla fyra. Än så länge sover Una i lådan och hon vill inte vara borta långa stunder. På dagen 2 veckor lyckas största tjejen kravla ur lådan så då fick vi höja framkanten.

 

Tredje veckan

Den här veckan har det börjat hända saker! Valparna "går omkring" ja de till och med försöker skutta lite och slå på varandra med framtassarna. Visserligen vingliga men tappra försök. De sprider också ut sig mycket mer när de sover. Valparna har börjat testa sina röster och vi märker att de hör. De har börjat bita på varandra och Una har ibland börjat sitta när hon ger dem mat. Det är snart dags att överge lådan i TV-rummet och flytta till större utrymme!

 

Fjärde veckan

Under fjärde veckan flyttade Una och valparna till eget rum. Nu har de bättre utrymme att röra sig på. Det uppskattades av samtliga! De bor bredvid köket och tvättstugan, så vi har bra koll på dem och de på oss! Den här veckan har de också börjat äta "riktig mat", dvs hundfoder. Una har väldigt gott om mjölk och valparna har varit runda och fina så vi har dragit ut på det lite, men nu var det hög tid. I slutet av veckan fick valparna börja komma ut på gräsmattan - det var kul! VI harnu också gjort en hage ute där de kan härja runt när det är bra väder.

 

Femte veckan

Den här veckan har gårdens hundar börjat bli nyfikna på de små och smitit in för att kolla in dem. Framförallt är mormor Maybe och lillasyster Leia nyfikna på valparna. Una tycker att det är helt OK att släktingarna börjar ta del av umgänget med valparna. Valparna röjer runt mer och mer, det har varit ett hyfsat väder så de har kunnat vara ute i sin hage en stund nästan varje dag. Det är ett härlig gäng, hittills jämna, mycket framåt och nyfikna. Svansarna går hela tiden! Det har blivit dåligt med tid för fotografering, men här kommer några bilder i varje fall.

 

<< Tillbaka