Höghedens C-kull

Far: Koffstalunds Falcor

Mor: Höghedens Zenda

Stolta blivande föräldrar!

Zenda & Falcor

I denna kombination har vi plockat upp och förstärkt "våra gamla svenska hundar", samtidigt som vi får med vår Q-kull. Vi har i flera kullar använt engelska hundar, vilket har resulterat i härliga arbetsvilliga och samarbetsvilliga hundar. Zenda är ett resultat av en av dessa kombinationer. För tre år sedan gick vi också tillbaka till den typen av golden som vi började med. Det resulterade bland annat i vår Yoicks, en hane som har allt det vi vill ha. Vi ville därför denna gång göra en liknande kombination och plocka upp det vi började med, hundar som det inte finns så många kvar av. Vi tror att dessa valpar kan bli riktigt trevliga hundar att både leva och arbeta med.

Falcor är en genomärlig, oerhört vänlig hane som under höstarnas andjakter visar stor uthållighet och arbetslust. Han är son till Höghedens Qupido och på sin mors sida finns bland annat hundar från gamla etablerade svenska jaktgoldenkennlar.

Zenda är en social och mycket trevlig tik att leva med. Hon är oerhört snabb och livlig samtidigt som hon är lättlärd, följsam och samarbetsvillig. Hon är en duktig apportör som arbetar hårt under höstarna på olika typer av fågeljakter, framförallt andjakter.

Zenda en vecka kvar

Här tror vi att det är minst en vecka kvar, men valparna kom bara ett par dagar efter bilden på Zenda med tjocka magen. Förlossningen gick snabbt och enkelt. Zenda hade full koll, skötte allt själv och vi behövde bara hålla lite överblick så att inget gick snett. Det är så skönt med så duktiga tikar.

nyfödda

Första veckan

Den första veckan händer det inte så mycket, annat än att valparna växer! De var stora vid födseln. Nu har de också blivit väldigt runda, det finns gott om mat. Större delen av tiden sover de, det är tyst och lugnt i lådan så det märks att de är nöjda. Zenda passar upp på dem och vill inte vara borta från lådan långa stunder. Det blir korta kisspauser för hennes del.

Det märks att Zenda trivs i rollen som mor!

Andra veckan

Även andra veckan passerar utan större händelser i valplådan. Det är lugnt och tyst, "den lilla familjen" sköter sig själv. I slutet av andra veckan börjar ögonen öppnas och valparna börjar stappla omkring på alla fyra. Zenda sover gärna i lådan tillsammans med valparna och hon vill inte vara borta långa stunder.

 

Tredje veckan

Den här veckan har det börjat hända saker! De har nu öppnat ögonen och de "går omkring" ja de till och med försöker skutta lite! De har börjat slå på varandra med framtassarna. Visserligen vingliga men tappra försök. De sprider också ut sig mycket mer när de sover. Valparna har börjat testa sina röster och vi märker att de hör. De har börjat bita på varandra och Zenda har ibland börjat sitta när hon ger dem mat. Det är snart dags att överge lådan i TV-rummet och flytta till större utrymme!

 

Fjärde veckan

Under fjärde veckan flyttade Zenda och valparna till matrummet. Vi flyttade hela valplådan och förlängde den med en toalettdel. Nu har de bättre utrymme att röra sig på och bättre möjlighet att välja var de gör sina behov. De bor bredvid matbordet, så vi har bra koll på dem och de på oss! Den här veckan har de också börjat äta "riktig mat", dvs hundfoder. Zenda har väldigt gott om mjölk och valparna är runda och fina så vi har dragit ut på det lite, men nu var det hög tid. Det börjar vara dags att avlasta Zenda och hon hade också börjat ge dem lite smakbitar från sin egen mat, t ex en dag när hon fick köttbitar i sin matskål så tog hon dem och släppte ner till valparna. Likadant med en korv som hon fick. En morgon hittade vi en kattmatskål hos valparna! Tydliga tecken på att nu är det dags att komplettera mammas mjölk. Zenda har dock inte börjat lägga upp sin egen mat till valparna, vilket hennes äldre släktingar har gjort. Vi får se, det kanske kommer.

 

 

 

<< Tillbaka