Goldenvalpar 2016

Detta är en kombination som vi länge funderat på och längtat efter att kunna göra. Här har vi gått tillbaka och förstärkt "våra gamla svenska hundar". Vi har nu i flera kullar använt engelska hundar, vilket har resulterat i härliga arbetsvilliga och samarbetsvilliga hundar. Vi vill nu plocka upp det vi började med, hundar som det inte finns så många kvar av och då var detta en möjlighet. Både Una och Qupido går tillbaka till gamla svenska arbetande linjer. Vi tror att deras valpar kan bli riktigt trevliga hundar att både leva och arbeta med.

Blivande föräldrar!

Den 1 maj 2016 föddes 7 efterlängtade valpar, 2 tikar och 5 hanar. Här är de alldeles nya!

 

Första veckan

Den första veckan händer det inte så mycket, jo valparna växer! De har blivit väldigt runda, det finns gott om mat. Större delen av tiden sover de, det är tyst och lugnt i lådan så det märks att de är nöjda. Una passar upp på dem och vill inte vara borta från lådan långa stunder. Det blir korta kisspauser för hennes del. På bilderna nedan är de precis en vecka.

 

 

Det märks att Una trivs med att sin nya roll som mor!

Andra veckan

Även andra veckan har snart passerat utan större händelser i valplådan. Det är lugnt och tyst, "familjen" sköter sig själv. I slutet av andra veckan börjar ögonen öppnas och valparna börjar stappla omkring på alla fyra. Än så länge sover Una i lådan och hon vill inte vara borta långa stunder.

 

Tredje veckan

Den här veckan har det börjat hända saker! Valparna "går omkring" till och med skuttar lite, dvs de använder alla fyra benen, visserligen vingliga men tappra försök. De sprider också ut sig mycket mer när de sover. Valparna har börjat testa sina röster och vi märker att de hör. De har börjat bita på varandra och Una har ibland börjat sitta när hon ger dem mat. En av tikarna har klättrat över kanten så vi har fått höja framkanten så att inte fler klättrar ut. Det är snart dags att överge lådan och flytta till större utrymme!

 

 

Fjärde veckan

Under fjärde veckan flyttade Una och valparna till eget rum. Nu har de bättre utrymme att röra sig på. Det uppskattades av samtliga! De bor bredvid köket och tvättstugan, så vi har bra koll på dem och de på oss! Den här veckan har de också börjat äta "riktig mat", dvs hundfoder. Una har väldigt gott om mjölk och valparna har varit runda och fina så vi har dragit ut på det lite, men nu var det hög tid. På dagen 4 veckor fick valparna komma ut en sväng - det var kul!

 

 

Femte veckan

Den här veckan har vi och valparna fått flera besök av blivande valpägare. Nu har också några av gårdens hundar börjat bli nyfikna på de små och smitit in för att kolla in dem. Framförallt är mormor Maybe och moster Tissel nyfikna på valparna. Una tycker att det är helt OK att släktingarna börjar ta del av umgänget med valparna. Valparna röjer runt mer och mer, det har varit ett fantastiskt väder så de har kunnat vara ute i sin hage en hel del. Det är en härlig kull, hittills väldigt jämna, mycket framåt och nyfikna. Svansarna går hela tiden! Det har blivit dåligt med tid för fotografering, men här kommer några bilder i varje fall.

 

Sjätte veckan

Valparna växer och frodas, fantastiskt hur mycket som händer på kort tid. Vi försöker bilda oss en uppfattning om varje individ, men det har inte varit så lätt. Hittills har de varit väldigt jämna, det hela förenklas inte av att de också är relativt jämna utseendemässigt. När vädret är fint så tillbringar de allt längre tider i sin hage, när vädret är sämre så är de med oss i köket när de är vakna. Valparna har nu också börjat vara ute på gården utanför hagen det uppskattas! Vi har börjat gå kortare promenader. Det är intressant att se hur de reagerar på olika saker i omgivningen. De är alla väldigt framåt och nyfikna. Una trivs alldeles utmärkt med sin roll som mor, hon varvar omvårdnad med lek och uppfostran på ett väldigt bra sätt. Det är intressant att se hur lik hon är sin mor Maybe och sin mormor Sia i sitt sätt att uppfostra och vårda sina valpar.

Katten "Liten" är väldigt intresserad av valparna, hon stångas och vänslas med dem så fort hon får en chans. Katten "Leffe" tycker också att de är roliga och följer gärna med på våra valppromenader.

 

Sjunde veckan

Sjunde veckan, vi börjar närma oss slutet av valparnas tid hos oss. De är ute allt längre stunder och vi försöker hålla Una ifrån dem mer och mer så att hennes mjölkproduktion ska gå ner. Hon vill fortfarande ge dem di så fort hon kan och hon smiter in när helst hon har en möjlighet. Hon tycker verkligen om att vara hos dem, hon sover gärna i hagen samt varvar lek och omvårdnad. Katten "Liten" fortsätter att uppvakta valparna och vill gärna att de ska leka med henne. Det verkar helt OK att de tuggar och sliter i henne.

Åttonde veckan

Midsommarvecka och valparnas åttonde vecka hos oss. Vi går små korta promenader med dem en och en för att de ska få upptäcka världen på egen hand. Dagen före midsommarafton blev det bilfärd till veterinären för besiktning, vaccination och id-märkning. Resan gick alldeles utmärkt, ingen mådde illa och de verkade tycka att det var helt OK att åka bil.

Nionde veckan

Nionde veckan inleddes med att två av valparna flyttade. I slutet av nionde veckan flyttade ytterligare ett gäng. De fick åka ännu en sväng till veterinären, eftersom de sju dagarna som veterinärbesiktningen gäller precis gick ut. Även denna resa gick utmärkt. När vi kom tillbaka från veterinären var Una rejält upprörd över att valparna varit borta. Hon hade fått vara kvar hemma med den valp som ska stanna hos oss, men det räckte tydligen inte. Hon placerade sig bestämt i valparnas hage tillsammans med dem och ville absolut inte gå därifrån. Hon börjar tydligen inse att de försvinner en efter en och det var inte vad hon räknat med.

En valp stannar ytterligare några dagar innan han flyttar så i början av tionde veckan har vi fortfarande två valpar hemma. Det har varit bra att de flyttar successivt både för oss och för Una. Hon hinner vänja sig vid att de blir färre och vi hinner med att förbereda varje flytt.

 

 

<< Tillbaka