Goldenvalpar november 2016

Far: FTW Echobrook Dexster


Mor: Höghedens Tissel

Pappa till den här kullen bor i England och vi har haft en kull tidigare efter honom med vår Maybe, mor till Tissel. Resultatet, X-kullen, blev mycket lyckat och vi är väldigt nöjda med hur den kullen har utvecklats. Kvalitén på sperman var så bra att vi inte behövde utnyttja allt till Maybe och därför sparade vi hälften i en spermabank för att kunna använda i framtiden till en passande tik. Nu har vi utnyttjat den möjligheten och Tissel inseminerades med den frysta sperman i september.

Dexster är en härlig hane, mörk och rejäl, med en fantastisk attityd till arbete. Vi träffade honom sommaren 2013 när vi var i England och fick då se honom i arbete och träffa honom privat och vi blev verkligen förtjusta i honom. Han har 16 FT awards innefattande två kvalificeringar för IGL Championships 2012 och 2015. När han startade 2015 var vi på plats och följde honom under tre dagar. Han var kvar till dag 3, men föll tyvärr på målsnöret. Detta championship gick i Skottland i en terräng som är oerhört krävande och långt ifrån den terräng han är van vid, trots detta var han kvar bland de allra sista hundarna före finalen. Han har också vunnit flertalet WT och var "Top Dog på Windsor 2013". Här finns mer info om Dexster: http://reevecrew.weebly.com/echobrook-dexster.html

Vi förväntar oss sociala, arbetsvilliga hundar som kommer att vilja följa sina förare i alla väder. En tik kommer att stanna hos oss.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den 9 november 2016 föddes 7 efterlängtade valpar, 3 tikar och 4 hanar. Här är de alldeles nya!

 

Första veckan

Vår första vecka blev inte riktigt så lugn som det brukar. Efter att sjunde valpen hade kommit till världen la sig Tissel till ro och allt verkade som vanligt. Vi utgick ifrån att valpningen var över, klämde och kände men kunde inte direkt identifiera några valpar kvar i magen. Natten efter började hon dock bli orolig och på förmiddagen så kom ytterligare en valp. Då åkte vi i snöovädret till veterinären för att via ultraljud kolla om det fanns ytterligare någon valp. Enligt veterinären var det ingen kvar, hon fick kalk för att rensa ut eventuella rester och vi åkte hem. I bilen hem så kom ytterligare en valp som veterinären missat! Valparna fick stanna hemma under tiden som vi åkte iväg. Väl hemma så hade minsta killen blivit nedkyld och var väldigt trött. Dygnet därpå blev lite kritiskt för honom, men han kom igen! Han har dock tappat i vikt jämfört med de andra även om hans viktökning de sista dagarna fullständigt exploderat. Det kommer ändå att ta tid innan han kommer ikapp de övriga. Det är imponerande att se vilken kämpaglöd han har!

Tissel har väldigt gott om mat och hon är också mycket duktig med sina små. De blir väl omhändertagna! På bilderna nedan är valparna precis en vecka. De har en härlig mörk färg och de ska bli så spännande att få följa dem.

 

Andra veckan

Andra veckan har passerat utan större händelser. Det är lugnt och tyst i lådan, lilleman tar in på syskonen med stormsteg. Vi har klippt klor men i övrigt låter vi "familjen" sköta sig själva. I slutet av andra veckan började ögonen öppnas och valparna började stappla omkring på alla fyra. Tissel tillbringar fortfarande mycket tid i lådan och hon vill inte vara borta längre stunder. På bilderna är valparna precis 2 veckor.

 

Tredje veckan

Den här veckan har det hänt saker! Mellan varven är det full rulle i lådan, ena stunden vakna och rumlar runt, andra stunden sover de djupt. De sprider ut sig mycket mer när de sover. Valparna hör nu också och märker när vi kommer. De har börjat bita på varandra och testar mellan varven sina röster. Vi har höjt framkanten så att de inte klättrar ut. Snart dags att överge lådan och flytta till större utrymme!

Fjärde veckan

Under fjärde veckan flyttade Tissel och valparna till eget rum. Nu har de bättre utrymme att röra sig på. Det uppskattades av samtliga! De bor bredvid köket och tvättstugan, så vi har bra koll på dem och de på oss! Den här veckan har de också börjat äta "riktig mat", dvs hundfoder. De har varit så runda och Tissel har väldigt gott om mjölk så vi har dragit ut på det lite, men nu var det hög tid. Väldigt gott!

Här är de tre veckor och en dag, fortfarande kvar i lådan!

Tre och en halv vecka och har flyttat till "eget rum". På första bilden har de slocknat efter att ha utforskat sitt nya rum. Tissel trivs också med att ha fått större utrymme för sin lilla flock.

 

Femte veckan

Den här veckan får vi och valparna besök av flera av de blivande valpägarna. Vi är glada och tacksamma att vi har fått så bra valpköpare. Det känns tryggt att veta att valparna kommer till bra hem och att vi kommer att kunna följa dem framöver. Tyvärr räcker inte valparna alla gånger till alla som är intresserade. Vi försöker placera dem på det sätt som vi upplever blir bäst och hoppas förstås att det blir rätt i det långa loppet. Det är inte roligt att göra någon besviken, men vi hoppas att de som inte får någon valp nu snart hittar sin valp.

Valparna röjer runt mer och mer, det är kul att strimla tidningar och bada i vattenskålen! Det har inte varit läge att ta ut dem än, de är för små och det har varit för kallt, istället får de vara med oss i köket en del av sin vakna tid. Husets katter har börjat intressera sig för valparna. Katten "Liten" låter sig villigt tuggas på medan "Leffe" håller mer distans. Honom tuggar man inte på hur som helst! Det är intressant att se hur de samspelar och hur väl valparna läser katterna. Tissel övervakar så att allt går rätt till.

 

Sjätte veckan

Valparna växer och frodas, vi har börjat försöka bilda oss en uppfattning om varje individ. Det är inte helt enkelt, hittills har de varit väldigt lika till utseendet, förutom lilleman som inte helt kommit ikapp storleksmässigt. I slutet av sjätte veckan började deras utseende ändras lite och det började bli något enklare att skilja de olika individerna. Vi måste dock kolla märkningen mellan varven för att kunna skilja några av dem från varandra. Det är ännu så länge inga större skillnader i deras sätt, alla är framåt och nyfikna.

Tissel leker mycket med valparna, hon är suverän på att hålla koll på dem och styr leken på ett härligt sätt. Det är så intressant att se hur hon visar vad som är OK och vad som inte är det. De får en otroligt bra introduktion i hundvett och -etikett. Tissel delar med sig mer och mer av sin mat. Vi har till viss del låtit henne göra det, men valparna började bli väldigt runda så nu håller vi henne borta några timmar efter att hon har fått mat, annars åker allting ner i valparnas magar.

 

Sjunde veckan

Sista veckan innan valparna börjar flytta! Under denna vecka är det mycket som ska hinnas med och förberedas inför flytten. Vi gör diverse tester för att se hur valparna reagerar i olika situationer. Bland annat har varje valp fått prova att gå på plåtar, vi har utsatt dem för olika ljud, de har testat att apportera olika föremål, osv. Alla valparna har klarat sina tester utmärkt. Det har inte varit helt lätt att välja vilken valp som ska till vilket hem. Vi har haft tur med vädret så det har gått att vara ute kortare stunder trots att det är mitt i vintern. I slutet av veckan blev dags för besiktning, vaccination och id-märkning. Besiktningen gick bra och hela kullen fick beröm. Här kommer en del av de bilder vi tog sista veckan.

 

 

 

Tillbaka >>