Lasse Johnsson

lasse_duvjaktJaktprovsdomare sedan 1981. Framgångsrik hundförare på prov och jakter. Lasse har varit engagerad i SSRK's klubbarbete på såväl HS, avdelnings- som rasklubbsnivå sedan 1975. Under 2008 har han dragit ner ordentligt på styrelsearbetet. Nu återstår Golden retrieverklubbens jaktkommitté och SSRK's arbetsgrupp för funktion och mentalitet. Lasse är utöver detta Sveriges representant i FCI's retrieverkommitté. Under jaktsäsongen tillbringar han huvuddelen av sin vakna tid i jaktmarkerna, för att jaga, föra hund eller döma hundar under praktisk jakt. Lasse har också haft många domaruppdrag internationellt. Lasse har haft mängder av kurser och har hjälpt många till framgångsrika resultat. En stor del av hans tid används till att hjälpa andra via kurser, träningsläger, privatlektioner och introduktion till praktisk jakt.

Min första retriever var en labrador, en omplaceringshund, som jag fick när hon var två år gammal. Hunden kom från den legendariska Puhs kennel och hette Puhs Chocolate Bisquit (Nippi), året var 1971. Förutom att Nippi efter många om och men blev dubbelchampion, fick hon också en kull valpar och ur den kullen behöll vi tiken Minou. Minou erhöll mycket snabbt titeln SJCH. Hon var en mycket duktig viltfinnare, men beträffande följsamhet och lydnad fanns det en del övrigt att önska. Jag bestämde mig därför att nästa hund jag fick i min ägo skulle bli en betydligt mer lättförd hund, gärna med egen vilja, men också med ett större mått av vilja till samarbete. Minou parades således med ett säkert kort, Trippel champion Kamrats Buse, och ur den kombinationen behöll jag Nord JCH Lovely Lucia (Lussi). Lussi är kanske den hund jag haft som varit mest vältränad, (kanske inte bäst tränad, men som sagt mest tränad). Hon var en utmärkt jakthund, om än lite för het, vilket hon dock kompenserade med stor följsamhet och en aldrig sviktande förar- och självtillit. Hon vann flera elitprov bl.a CACIT och hon kom även 2a på Retrievermästerskapet 2 gånger. Samtidigt som Lussi hade jag även flattiken Borax Seaswallow (Cilla) och goldentiken Combine Caroline (Lainie) båda två dubbelchampions. Båda hundarna blev provbäst i elitklass och Cilla vann såväl ökl som ekl vid flatmästerskapet.

lasse dömer i england

1981 blev ett händelserikt år i mitt "hundliv". Jag blev jaktprovsdomare och lycklig ägare till min första "jaktlabbe" SJCH Drakeshead Svea. Svea var en underbar liten tik och en "apporteringsmaskin" med helt andra dimensioner än de hundar jag ägt tidigare. Ordet apporteringslust fick helt plötsligt en ny innebörd, likaså naturlig följsamhet och så som kronan på verket en fungerande ON-OFF knapp!! Svea fick flera kullar, men den första med Sandringham Bluff blev helt klart den mest framgångsrika. Ur den här kombinationen grundar sig några av de allra mest framgångsrika jaktkennlarna på labradorsidan i Sverige,  Classical, Searover, Streamlights Sea-Crofts m,fl.